Remenant el bloc d'en Ferran Soriano he llegit aquesta reflexió sobre la figura del recentment desaparegut Steve Jobs. Ens recorda que, sovint, el camí és més important que el propi destí, i que aquest camí, no sempre és de roses. Us el recomano.
__
T’atreveixes a ser com en Jobs?
La trista pèrdua d'Steve Jobs aquesta setmana l’ha confirmat com un dels mites d’aquest segle. La seva figura i la seva obra ocupen un lloc destacat en l’imaginari de moltes persones que volen ser com ell. Diverses vegades he parlat amb empresaris i executius que es pregunten si les seves organitzacions poden ser com Apple… Però més correcte seria preguntar-se si s’atreveixen a ser com Apple o si s’atreveixen a ser com en Jobs.
Separem-nos una mica de la brillant llum que emeten els èxits de Jobs i d’Apple i examinem el mètode i el camí per arribar-hi. Atrevir-se a ser com ells significa atrevir-se a prendre riscos… i molts. Per exemple:
Atrevir-se a llançar al mercat productes que els consumidors no demanen
Qualsevol investigació de mercat sobre ordinadors en els anys 80 deia que els usuaris demanaven processadors més ràpids i discos durs grans. No demanaven dissenys més atractius o millors interfícies d’usuari. Cal tenir imaginació i valor per desenvolupar aquells Macs de colors i formes arrodonides. Per innovar cal sorprendre als consumidors, i a ells no pots preguntar-los què els sorprendrà… perquè no ho saben, i si ho sabessin, deixaria de ser una sorpresa. Has d’observar-los, trobar pistes i arriscar-te. El món és ple d’empreses que no s’atreveixen a desenvolupar productes que els clients no hagin demanat explícitament.
Atrevir-se a acceptar l’error i el fracàs com a part del camí
Apple va tenir també fracassos notoris. Algú recorda el Newton, aquella PDA llançada per Apple al 93? Era un producte completament avançat al seu temps, amb un software ple d’errades i un preu massa alt (mil dòlars).
Algú s’imagina el cost emocional de ser expulsat de la companyia que has fundat, com li va passar a en Jobs quan el van acomiadar d’Apple el 1985?
Ni Jobs ni Apple es van rendir, van acceptar els errors i fracassos per seguir aprenent i van tenir el coratge d’aguantar. Molts altres s’haguessin rendit.
Atrevir-se a conquerir mercats nous i difícils
Apple ha penetrat i conquerit mercats madurs, entrant relativament tard i sense ser pioners en la tecnologia, com la música (iPod) o la telefonia mòbil (iPhone). Pocs s’atreveixen. El típic pensament corporatiu davant oportunitats d’aquest tipus és negatiu: mercat massa madur o amb molts competidors, per al qual no tinc un nova tecnologia o invent que em doni avantatge competitiu clar. Quan Apple va sortir al mercat amb el seu iPod, la tecnologia mp3 era més que coneguda i hi havia centenars de marques oferint reproductors d’aquest tipus. Apple va tenir la gosadia d’innovar redissenyant la interacció de l’usuari amb el dispositiu, introduint el concepte de portar tota la teva música amb tu i oferir un sistema complet (iTunes), però no hi va haver invenció ni nova tecnologia. Tampoc Apple inventà ús del ratolí per interactuar amb els ordinadors-ho –va fer Xerox–. No ser l’inventor o l’amo de la tecnologia no és excusa per no atrevir-se.
Atrevir-se a treballar molt
Viure el treball intensament i amb passió és característica comuna a tots els emprenedors d’èxit. Fer el que t’agrada i trobar gust en el que fas, diluint les fronteres entre la vida personal i professional. De debò vols viure així? O ets com aquella noia que en un seminari sobre emprenedors em va dir que volia deixar de treballar en una multinacional per ser emprenedora i portar una vida més equilibrada? El somriure dels emprenedors que hi havia en aquella sala, i als que el seu projecte ocupava les 24 hores de tots els seus dies, fins desequilibrar totalment la seva vida, va ser una resposta eloqüent.
Llavors… t’atreveixes a ser com en Jobs? Si és el cas… endavant! La probabilitat que acabis sent un mite mundial és relativament baixa, però pots passar-t’ho molt bé pel camí.
Si no t’atreveixes, no passa res, hi ha altres vides també molt bones i interessants de ser viscudes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada