diumenge, 21 d’abril del 2013

Compartir, compartir, compartir

Compartida, la vida és més. Almenys això és el que ens recorden des d'una coneguda marca comercial. En aquest cas, jo hi estic d'acord. Tot i que predico poc amb l'exemple –visc i treballo sol–, estic convençut que el posar en comú les nostres inquietuds, els nostres dubtes… i també els nostres èxits i coneixements, ens enriqueix com a professionals i com a persones.

Aquest és l'objectiu de les trobades que periòdicament celebrem amb els companys del Grup Català d'Usuaris d'InDesign. Creat a principis de març del 2011, aquest grup va anar creixent fins arribar als gairebé 700 membres actuals, la qual cosa va animar el seu administrador, Xevi Olivé, a crear el Barcelona InDesign User Group, el primer grup d'usuaris oficial d'aquesta aplicació a l'estat espanyol. Tutelats per Adobe, els grups oficials s'extenen arreu del món amb la intenció de posar en comú les novetats de l'aplicació, però també maneres de treballar, trucs, consells… en definitiva, per facilitar cada dia l'aprenentatge i perfeccionament del nostre dia a dia amb aquest company de batalla que és InDesign.

Aquest intercanvi de coneixements es porta a terme de dues maneres diferents: virtualment, mitjançant els fòrums de la pròpia pàgina oficial del grup o del grup creat a LinkedIn; i presencialment, mitjançant les trobades que cada grup organitza periòdicament. D'aquesta manera podem desvirtualitzar les persones amb qui diàriament debatem des de la xarxa i crear uns vincles sense dubte més gratificants.

Ahir dissabte vam celebrar la 4a Trobada del BCN IDUG. Fins a gairebé cinquanta InDesign-addictes vam reunir-nos en una sala de l'Hotel Alexandra de Barcelona per conèixer les novetats de l'entorn de la publicació digital de la mà de reconeguts experts en aquest camp.

Anna Mesas, assessora especialista en publicació digital d'Adobe, va iniciar la seva intervenció amb una breu introducció a la Creative Suite 6, per entrar després a mostrar-nos els secrets de la Digital Publishing Suite, el conjunt d'eines que permeten a InDesign convertir-se en un referent per al disseny i producció d'Apps per a tabletes i dispositius mòbils. Amb ella vam aprendre el senzill i intuïtiu que pot arribar a ser crear publicacions digitals interactives. Passis de diapositives, efectes de desplaçament i zoom o inclusió de vídeo o àudio poden donar als nostres projectes l'element distintiu que les posicioni en el cada vegada més competitiu món de la publicació digital.

Ignasi Lirio, Expert Certificat Adobe en InDesign i Acrobat, ens va obrir els ulls en el món dels PDFs interactius. Si algú tenia dubtes sobre la limitació del format PDF en el terreny de la interactivitat, ahir ens va quedar clar que, com a la majoria de coses d'aquesta vida… tot és posar-s'hi. Els més profans en el tema –entre els quals m'incloc– coneixíem algunes possibilitats d'incloure elements en el nostre arxiu InDesign que permetessin ser actius un cop convertits al format PDF. Gràcies a l'Ignasi, avui sabem que les possibilitats són moltes més de les que podíem imaginar.

Joan Berjau, de Triangle Books, ens va presentar el projecte "Mira Barcelona", una App que mostra un catàleg de vistes i llocs d’interès de la ciutat de Barcelona mitjançant un treball amb fotografies panoràmiques. En Joan va explicar els problemes que es va trobar durant la seva realització i com se les va enginyar per resoldre-les. Vist el resultat, només podem felicitar-lo i animar-lo a seguir produint productes de qualitat.

La jornada es va tancar amb l'habitual sorteig de regals entre els assistents, entre els que hi ha subscripcions a diverses revistes o tutorials d'interès, plug-ins i altres eines, i, com a regal estrella, una subscripció anual a la CS6 d'Adobe. Felicitats a tots els afortunats que van tornar a casa amb una sorpresa sota el braç.

El remat final va arribar amb un dinar voluntari on vam tenir temps –mooolt temps!– de comentar la jugada de manera distesa. Una bona manera d'acabar una jornada ben profitosa!

I tancaré aquest rotllo amb l’agraïment a tots els que han fet possible que, per quarta vegada ja, haguem pogut celebrar un acte d'aquest tipus. Primer de tot, a en Xevi, l'autèntic "culpable" de que això rutlli una vegada sí… i la propera millor. A tota la gent que, d'una manera o altra, ha col·laborat en l'organització, tant als membres del grup que aporten els seu temps i dedicació, com les empreses que cedeixen els regals que sortegem i que, no ho negarem, són un bon estímul per animar a la participació. També als ponents que ens ofereixen els seus coneixements a cadascuna de les seves intervencions. Gràcies Anna, Ignasi i Joan. I per acabar, és clar, a tots els que ens vau acompanyar ahir –gairebé cinquanta assistents… tot un rècord fins ara!– i que, no ho dubteu, sou els que ens motiveu a preparar la propera trobada. Una trobada on intentarem que tot encara vagi millor, on ens tornarem a equivocar en algunes coses, però on segur ens ho tornarem a passar bé.
I, si em permeteu, enviaré també des d'aquí un últim "agraïment" de caire un tant diferent i a títol personal. Vagi des d'aquí la meva més absoluta "felicitació" a l'organització del Saló Graphispag de Barcelona, que, després d'haver-se compromès a cedir-nos una sala per poder celebrar aquest acte, a última hora es van fer enrere sense donar cap tipus d'explicació i sense contestar cap dels nostres missatges. Ells sabràn els motius d'aquesta "lloable" actitud.

Fins la propera, i, mentrestant… compartiu!

___

Si esteu interessats en conèixer els grups… i formar-ne part ; ):

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...